En naturares lattjo-lajban-låda

I onsdags så införskaffade köttmännen (mjukporr) kött till de tester vi ska utföra i projektarbetet. Vi har varit nere på östenssons i stan tre gånger den senaste veckan och tiggt kött. Vi ville inte lägga en massa pengar på en hel förpackning kött då vi enbart skulle använda ett par tiondelars gram av det. De två första gångerna kunde vi inte få något gratis, ena dagen var datumen på köttet för bra och den andra gången var inte den köttansvarige inne. Tredje gången fick vi lite kött med dåligt datum. Det kändes dock väldigt snålt att få just de bitarna gratis. Den köttansvarige sprättade nämligen upp en förpackning och skar upp en lagom stor bit åt oss. Biten kan inte ha vägt mer än 50 gram och köttet kostade 16 kr/kg. Att slippa betala för den biten kändes därmed väldigt onödigt (och pinsamt).

Idag och igår preparerade vi proverna inför teststaidet. Det innebar att väga upp de minimala mängder kött vi behövde, bomba dem och låta dem stå och svalna över natten. Nu i eftermiddags tog vi ut proverna ur bombrören. Alla var klart färgade, troligen av kopparjoner. Resultaten har dock hittills väckt fler frågor än svar.

Här är proteindelarna vi testade. Hyfsad konformitet vad gäller färg.

Här är fettdelarna. Den stora frågan är vad som har hänt med det högra provet. Fettdelarna i bägge proverna kom från samma del av köttet, skars upp med samma redskad och behandlades på samma sätt. Det ska därför bli intressant att se vad som ger den mörkblå färgen.

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Här skriver du vad du heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0