Det är potatis och kött och kryddor och...

"Inuti är det någon sorts djur och utanpå är det någon typ av deg"
-Lennart

När miljökemigruppen åker till Öland i slutet på vårterminen så ska de enligt traditionen äta kroppkakor tillagade på öländskt vis. Vi var ju inget undantag det bestämdes att vi kvällen vi anlände till Gåssten skulle fixa till och äta denna inhemska delikatess. Majoriteten av oss hade aldrig ätit kroppkakor och var tveksamma inför att göra det (något om tidigare grupper som verkligen inte gillade det).

Kroppkakor på öländskt viss skiljer sig tydligen på något sätt från andra kroppkakor. Men eftersom jag aldrig ätit kroppkakor på något annat sätt än på det öländska viset så är det svårt för mig att säga vad som gör dem speciella mot vanliga kroppkakor. Därför beskriver jag istället bara hur vi tillredde dem.

Först så köper man färdiga vakumförpackade kroppkakor i sin lokala öländska affär. Den affären vi var i hade till och med extrapris på kroppkakor när vi var där (29,90 förpackningen, klart man köper lite extra då).

Kroppkakor kommer i två storlekar. Det är är den mindre sorten.

Efter det så lägger man ner dem i kokande vatten och låter dem ligga där tills de flyter upp till ytan (notera att jag faktiskt inte lagade kroppkakorna utan detta är vad jag hörde att man skulle göra). När de flytit upp så är de klara att ätas.


Kroppkakor äts med skirat smör som kan ses i nedre hörnet till höger i bild.

Färdigt.

Hur smakade kroppkakorna då? Jo, de var faktiskt helt okej, innandömmet smakade typ som fläskkorv och var som en liten köttbulle medans degen var mest konsistens och inte så mycket smak. Ingen smaksensation men ätbart (fast en del har ju andra åsikter. Fråga Hanna, hon tyckte att de var utsökta). Dock så var de väldigt mättande, jag fick bara i mig en 3-4 stycken. Det var nog många andra som också tyckte det för ungefär hälften av alla vi tillagade blev över och lämnades åt sitt öde på spisen.


Kroppkaka i genomskärning. Ytterst är deg och inuti kött.

Kvällen efter när det var dags att diska efter den dagens kvällsmat fick ett par diskare syn på denna gryta med "övermogna" kroppkakor. De tillkallade snabbt mig för att rengöra den. Vid det är laget hade kroppkakorna hunnit bli kalla och degiga. Dessutom så hade ett par av dem fallit sönder och bildat en tjock soppa av potatisdeg som de låg och flöt i. Det var ingen idé att hälla ut någonting i vasken med tanke på den volym gegga vi hade. Så jag tog en påse och gick ut på gårdsplanen där jag sakta men säkert skrapade ur den tjocka, klumpiga sörja som kvällen innan hade varit vår kvällsmat ur grytan. Alla som var närvarande påverkades negativt av synen och ljuden som klegget gav ifrån sig och spykänslorna låg i luften. Med en sista kraftansträngning slängde jag ned påsen med klegget i soptunnan och stängde locket.

Om ni äter kroppkakor någon gång. Släng resterna så fort som möjligt och vänta absolut inte till kvällen efter. Det blir äckligt.

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Här skriver du vad du heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0